De beste kakiboom variëteiten voor België

en voor het gematigde klimaat in het noorden met korte en milde zomers

De kakiboom is een zoete en sappige vrucht die afkomstig is uit Oost-Azië. Vanwege de behoefte aan warmte kan het echter moeilijk zijn om klassieke kaki's te kweken in gematigde klimaten met korte en milde zomers. Om deze uitdagingen te overwinnen, is het belangrijk om de vroegste variëteiten te selecteren die kunnen rijpen vóór de eerste vorst. Bovendien is de categorie van de astringente kaki's het meest geschikt voor deze klimaten, omdat de niet-astringente variëteiten meestal te laat rijpen en weinig smaak hebben. In dit artikel gaan we de beste kakibomen voor gematigde klimaten met korte en milde zomers verkennen, zodat u deze heerlijke vruchten in uw eigen tuin kunt kweken.

VRAAG VAN WARMTEINTENSITEIT

De kaki is een vrucht die een aanzienlijke hoeveelheid warmte nodig heeft om een voldoende suikergehalte te bereiken. Het aantal zonuren dat nodig is om zoete vruchten te produceren, hangt af van de variëteit van de kaki, maar over het algemeen hebben kaki's tussen de 1000 en 1500 warmte-eenheden nodig, gemeten in zonuren. Met andere woorden, de kaki heeft een lange genoeg warme periode nodig zodat de suikers zich ontwikkelen en de vrucht zoet en smaakvol is. Warme klimaten met een verlengd groeiseizoen zijn dus beter geschikt voor de teelt van kaki's, maar het is mogelijk om kaki's te kweken in koelere klimaten door vroege variëteiten te selecteren en de juiste zorg te bieden, zoals bescherming tegen vorst en ze indien mogelijk in een microklimaat te plaatsen (hoewel we erin slagen om uitstekende kaki's te krijgen in het gematigde klimaat van het noorden, zoals in het noorden van Frankrijk en België).

Hier is een lijst van interessante variëteiten voor het gematigde klimaat met korte en milde zomers:

NIKITSKAYA BORDOVAYA

Nikitskaya Bordovaya (Nikita's Gift in het Engels) is waarschijnlijk een van de meest voorkomende kaki's in gespecialiseerde kwekerijen. Het is een hybride van de Japanse Kaki en de Amerikaanse persimoen (Diospyros virginiana). Dit is een hybride van de tweede generatie van de Nikitsky Botanische Tuin, gecreëerd in Oekraïne in 1975. Het is afkomstig van Rosseyanka, bestoven met een Japanse kaki. De vrucht weegt 80-120g en wordt rood bij rijpheid. De smaak is zeer goed. Winterhardheid: -23 °C. Vroege rijping. Zeer krachtige boom, zeer productief, snelle vruchtzetting. Een van de beste variëteiten van dit conservatorium. Hij bereikte rijpheid in oktober op ons perceel.




MIKATANI GOSHO

Astringente Kaki (PCA). Mikatani Gosho is een van de weinige variëteiten die zeer weinig warmte-uren nodig heeft om zoete vruchten te produceren. De vruchten van de kaki Mikatani Gosho hebben een lange rijpingstijd, wat betekent dat rijpe vruchten over een lange periode kunnen worden geoogst, tot eind januari. De vruchten kunnen lange tijd worden geconsumeerd en bewaard. Het is ook een van de vroegste variëteiten. Het enige nadeel is dat de bloei iets eerder is dan bij andere kaki's. Maar omdat hij vruchten produceert op het hout van het jaar, is productie bij late vorst nog steeds mogelijk.




SOSNOVSKA

Sosnovska is een hybride van de derde generatie afkomstig uit Oekraïne. Hij bestaat uitsluitend uit vrouwelijke bloemen. De ronde vruchten zijn middelgroot en wegen tot 90g. De smaak is zeer goed. Morfologisch lijkt hij sterk op de Amerikaanse persimoen, Diospyros virginiana. Winterhardheid: -30°C. Zeer vroeg rijpend, rijpt eerder dan Nikitskaya Bordovaya.


SAIJO

Ook wel Nishijo genoemd. Als je van de smaak van honing houdt, is de kaki 'Saijo' perfect voor jou. Het vruchtvlees is intens zoet en sappig, en vrijwel pitloos. Het vruchtvlees van deze constant bestuivende, astringente variëteit is oranje van kleur en de vrucht heeft een conische vorm. Saijo betekent in het Japans 'de beste'. Het is ook een zeer vroege variëteit. Het blad is in de herfst ook zeer mooi.


Hier is de Japanse kaki Saijo met zijn herfstkleur. Schitterend!

Andere variëteiten om te overwegen zijn: Tone Wase, evenals de Amerikaanse persimoenrassen zoals Early Jewel, Prok ou Mohler die ook vroeg rijpen. Deze lijst is niet uitputtend.


Om al onze kakis, asiatisch kakis, hybride kakis of amerikaanse persimmon, bezoek onze online winkel.

De Chinese mahonieboom, een eetbare boom met veelzijdig gebruik
Voorbij de Franse uiensoep-boom (Toona Sinensis)