1.4 Kornoeljekers: een heerlijke bondgenoot voor de gezondheid

Transformatie van de Cornus mas, voedingswaarde en medicinale eigenschappen

Het is nu tijd om twee essentiële aspecten van deze super kleine fruitboom, de kornoelje, aan te pakken: de verwerking van de kornoelje en de voedings- en medicinale eigenschappen van de plant. Eet smakelijk!

variétés de cornouillers

De kornoeljekers kan op diverse manieren worden genoten. Ten eerste, vers geplukt van de struik, heeft het een aangename smaak en biedt het een interessante hoeveelheid vitamine C. Vervolgens leent het zich uitstekend voor verwerking, eventueel na invriezen. Meestal maakt men van kornoeljes jam of gelei, soms gemengd met minder zure vruchten zoals appels of peren. Om de pit van het vruchtvlees te scheiden, is het ideaal om een fruitpers te gebruiken, maar het is ook mogelijk om een sapcentrifuge te gebruiken of, voor de grotere vruchten, een olijfontpitter. Kornoelje is ook uitstekend geschikt voor compotes, siropen, sappen, wijnen, likeuren, eau-de-vie en vruchtenleer. Het kan ook worden gekonfijt of gedroogd om de vrucht enkele maanden te bewaren terwijl de vitamine C behouden blijft.


In de Krim wordt de kornoelje gebruikt bij de bereiding van gezonde maaltijden voor kinderen, terwijl men in Moldavië er gelei van maakt die bestemd is voor astronauten en zeelieden, vanwege de antiscorbutische eigenschappen van deze kleine vrucht. Bovendien kan kornoelje natuurlijk andere fruitgebaseerde producten verzuren. De kornoelje-pitten zijn ook interessant, aangezien ze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en, eenmaal geroosterd, gebruikt kunnen worden als een koffievervanger. Tot slot kan kornoelje worden gebruikt om "Poolse olijven" te bereiden: dit zijn kornoeljes die halverwege de rijping geplukt en bewaard worden met kruiden in azijn of pekel, wat een aangenaam alternatief voor olijven biedt.


Wat betreft gezondheid bevat de Cornus mas anthocyanen, flavonoïden, iridoïden, vitamine C, organische zuren, natuurlijke suikers, carotenoïden, pectine en mineralen zoals kalium, natrium, magnesium, ijzer, fosfor en zwavel. Dankzij deze bioactieve componenten kan de plant dus bijdragen aan een gezond dieet als superfood. In de volksgeneeskunde werden sinds de oudheid verschillende delen van de plant gebruikt om diverse aandoeningen te behandelen of te voorkomen, zoals diabetes, diarree, gastro-intestinale stoornissen, reumatische pijnen, nier- en leverziekten en zonnesteek. Diverse studies hebben de antioxidatieve, antimicrobiële, anti-hyperlipidemische, antidiabetische, anti-obesitas, cardioprotectieve, hepatoprotectieve en renoprotectieve activiteiten van de mannelijke kornoelje bevestigd. Het is belangrijk op te merken dat de chemische samenstelling en de antioxidatieve activiteit van kornoeljes niet alleen variëren afhankelijk van de variëteit en rijpheid van het fruit, maar ook van de teeltomstandigheden en het klimaat. Er zijn nog langdurige klinische studies nodig, op een groot aantal mensen, om de biologische effecten van de plant te evalueren.


Bronnen

  • Bayram, Hatice Merve, et Ozturkcan, S. Arda, « Bioactive components and biological properties of cornelian cherry (Cornus mas L.): A comprehensive review » dans Journal of Functional Foods, vol. 75, 2020.
  • Kazimierski, Maciej, Regula, Julita et Molska, Marta, « Cornelian cherry (Cornus mas L.) – characteristics, nutritional and pro-health properties » dans Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 18, 10.17306/J.AFS.0628, 2019, p. 5 à 12.
  • Klimenko Svitlana, Cornel varieties in Ukraine
  • Cumhur, Büşra, Cornus mas L., 2019, 10.1007/978-3-031-07753-1_13.

Fotocredit

  • Carte : Bayram et Ozturkcan


1.3 De variëteiten van de kornoelje (Cornus mas)
Variëteiten met gele vruchten, grote vruchten, zoete of zure smaak