1.3 De variëteiten van de kornoelje (Cornus mas)

Variëteiten met gele vruchten, grote vruchten, zoete of zure smaak

Na het bestuderen van de ecologie en de teelt van de kornoelje, laten we ons nu nader verdiepen in de variëteiten van Cornus mas.

In de natuur onderscheiden de populaties van de kornoelje zich door een grote diversiteit in hun biologische, morfologische en economische kenmerken, maar ook pomologische: de vorm, het kaliber, de kleur, de smaak en de rijpingsperiode van de vruchten kunnen sterk variëren. Zo dragen de meeste kornoeljes rode vruchten, maar ooit bestonden er in de Krim wilde populaties met gele vruchten, die nu verdwenen zijn, en die de basis zouden hebben gevormd voor de gecultiveerde variëteiten die we vandaag kennen zoals Alosza, Jantarnyj, Bukowiński en Nieżnyj. In de loop der tijd zijn de kornoeljes onderworpen aan een natuurlijke selectie ten gunste van de meest resistente planten.

variétés de cornouillers mâles

De wilde populaties van de kornoelje, die met name voorkomen in de bossen van Dagestan, Azerbeidzjan, de Krim en Moldavië, kenmerken zich door kleine vruchten, een onregelmatige productie en een lage productiviteit - van 3 tot 5 kg vruchten, tegen 15 tot 80 kg voor een geselecteerde cultivar. De lange domesticatie van deze kleine fruitboom, die al enkele eeuwen teruggaat, heeft echter geleid tot de opkomst van variëteiten met grote vruchten. Zo zijn er veel interessante exemplaren te vinden in parken, botanische tuinen en privé-tuinen, bijvoorbeeld in Oekraïne. Bewust van de enorme genetische rijkdom van de wilde en gedomesticeerde variëteiten, hebben onderzoekers verschillende veldexpedities georganiseerd om de beste genotypen te verzamelen en te behouden voor toekomstig onderzoek en selectie. Het doel is om de meest interessante kenmerken over te dragen aan de gecultiveerde variëteiten om nieuwe cultivars te verkrijgen met een verhoogde productiviteit, grotere vruchten, verschillende vormen en kleuren, maar ook een andere rijpingsperiode, enzovoort.

Wat kleur betreft, kunnen de kornoeljes een crème tot gele of oranje tint hebben, maar ook lichtrood tot donkerrood, en zelfs rood-paars bijna zwart. Het is echter belangrijk op te merken dat rood een dominant kenmerk is en geel een recessief kenmerk dat alleen onder bepaalde omgevingsomstandigheden tot uiting komt, waardoor gele variëteiten zeldzaam zijn in de natuur. Gele kornoeljes zijn erg zoet en lenen zich bijzonder goed voor het maken van jam. Ze hebben gemiddeld een lager gewicht dan de rode variëteiten. Ter herinnering, de oogsthoeveelheid hangt niet alleen af van genetische factoren, maar ook van omgevings- en weersomstandigheden, waarbij kornoeljes kleinere vruchten produceren wanneer er een gebrek aan vocht is. Wat de vorm betreft, kunnen de kornoeljes rond, cilindrisch, ovaal, langwerpig of lijken op kleine peren of flesjes zijn. Tot slot varieert de smaak van kornoeljes van zuur tot zoet, waarbij de gele variëteiten zoeter zijn.

Omdat kornoeljes doorgaans niet zelfbestuivend zijn, wordt aanbevolen om ten minste twee, bij voorkeur drie exemplaren van verschillende variëteiten dicht bij elkaar te planten om een bevredigende oogst te garanderen. Wij raden aan om te kiezen voor een variëteit met rode vruchten, zoals KorałŁowyj Marka, Semen, Szafer of Wydubieckij, in combinatie met een variëteit met gele vruchten, zoals, Bukowiński, Jantarnyj of Nieżnyj, en een variëteit met grote vruchten, bijvoorbeeld , Swietlaczok  of Władymirskij. Het planten van een kornoelje uit zaad (meestal verkocht als een haagplant) kan ook kruisbestuiving garanderen.

Zoals uit deze korte presentatie blijkt, zijn kornoeljes niet alleen aantrekkelijk vanwege hun smaak en overvloed, maar ook vanwege hun diversiteit. Bovendien, door variëteiten met verschillende rijpingsperiodes te kiezen (vroege, relatief vroege, middenseizoen en late variëteiten), kunt u er meer dan twee maanden van genieten. In het Bois de Rode Bos beschouwen wij de kornoelje als een betrouwbare keuze en raden wij u ten zeerste aan om een duo of trio te adopteren.

Dit derde artikel maakt deel uit van een dossier gewijd aan de Cornus mas. Als u uw verkenning van deze super fruitboom wilt voortzetten en meer wilt ontdekken over de verwerking, de voedingswaarde en de medicinale eigenschappen van de kornoelje,  klik hier !


PaysUsageObservations
AloszaUkraineconsommation à l’état frais ou transformation pour la conservation (couleur et saveur intéressantes)fruits jaunes
BasiaPolognevariété se prêtant particulièrement bien à la conservation en saumure et à la transformation
Bolestraszycki Pologneconsommation à l’état frais, transformation (compotes, confitures, liqueurs…), coloration et acidification de fruits à la couleur instable et au goût fade
BukowińskiUkrainefruits jaunes
ByldaUkraineconsommation à l’état frais ou transformation pour la conservation ; en raison du calibre élevé de ses fruits, cette variété se prête tout particulièrement à la préparation de confitures ou à la conservation en bocal à la façon des olives
CzarekPolognenouvelle variété obtenue par l'Arboretum de Syców en coopération avec l'Arboretum de Bolestraszyce
DublanyUkraineconsommation à l’état frais, liqueurs et transformation pour conservation
EgzoticznyjUkrainevariété se prêtant à un long entreposage, consommation à l’état frais et transformation (liqueurs, confitures, conservation à la façon des olives…)
Elegantnyj Ukrainetransformation pour conservationpas de chute du fruit, qui reste sur l’arbuste jusqu’à sécher
ElenaUkraineconsommation à l’état frais et transformation pour conservation (jus, gelées et compotes)résistance au froid élevée, fruit juteux et savoureux
Flavaune des plus anciennes variétés de cornouiller mâle à fruits jaunes, rendement inférieur à d’autres variétés
FloriankaPolognevariété particulièrement recommandée pour la conservation en saumure ; liqueurs, acidification d’autres fruits et transformation pour conservationvariété obtenue par l’Arboretum de Bolestraszyce
Jantarnyj Ukraineconsommation à l’état frais et transformation pour conservation (saveur intéressante)fruits jaunes
JewgieniaUkraineconsommation à l’état frais et transformation pour conservationentreposage au frais possible pendant 3 à 4 semaines
Juliusz Pologneconsommation à l’état frais, transformation pour conservationvariété à forte croissance recommandée pour les régions plus fraîches avec une saison courte
KasanlakBulgarieconsommation à l’état frais et transformation pour conservation (confitures, à la façon des olives…)
Kaukasus Caucase
Korrałowyj Ukrainefruits oranges
KorałŁowyj MarkaUkrainedesserts, congélation et transformation pour conservationcroissance plus lente que d’autres variétés, l’une des meilleures variétés sur le plan de la composition biochimique du fruit
KostiaUkrainetrès gros fruits
KresowiakPologne
Łukianowskij Ukrainetransformation (confitures, jus, compotes, liqueurs, etc.)couronne compacte, fruits ne tombent pas et persistent sur l’arbre pendant 3 à 4 semaines, entreposage au frais possible pendant 3 à 4 semaines
Macrocarpa conservation à l’état frais et transformation pour conservation
Marceli Polognemise à fruits rapide, feuillage très foncé et nombre très important de bourgeons floraux
MatadorFrancevariété particulièrement adaptée à la consommation à l’état frais, transformation pour conservation (notamment à la façon des olives)
Nieżnyj Ukraineconsommation à l’état frais et transformation pour conservationfruits jaunes
Nikołka Ukraineconsommation à l’état frais et confection de préparations de haute qualité telles que confitures, gelées, sirops, etc.
Oryginalnyj Ukrainevariété particulièrement recommandée pour la préparation de bonbons, mais également adaptée à la consommation à l’état frais et à la confection de préparations de haute qualité telles que confitures, gelées, sirops, etc.
Paczoski Polognevariété de dessert aux fruits à consommer à l’état frais ou à transformer pour conservationvariété obtenue par l’Arboretum de Bolestraszyce
PodolskiPolognegrande productivité
Raciborski Pologneconsommation à l’état frais et transformation en liqueurs, jus, etc.
Radost Ukraineconsommation à l’état frais, transformation et petits vergers commerciaux
Schönbrunner GourmetAutricheconsommation à l’état frais et transformation en compotes, jus, confitures et liqueurs
SemenUkraineconsommation à l’état frais et transformation en compostes, jus, confitures et liqueurstrès savoureux
ShanBulgarieconsommation à l’état frais et transformation en compotes, jus, confitures et liqueurs, variété particulièrement recommandée pour la conservation à la manière des olivesvariété produisant les plus gros fruits parmi les variétés à fruits ronds
SłowianinPologneconsommation à l’état frais et transformation en compotes, jus, confitures et liqueurs
Starokijewski Ukraineconsommation à l’état frais, congélation et transformation en liqueurs, compotes, confitures, jus, etc.
Swietlaczok Ukrainecongélation et transformationentreposage au frais possible pendant pendant 3 à 4 semaines
Swietłana Polognevariété adaptée à tous types de transformationvariété obtenue par l’Arboretum de Bolestraszyce
Szafer Pologneconsommation à l’état frais et transformation en liqueurs, jus, confitures, etc.l’une des meilleures variétés polonaises, particulièrement recommandée pour la production commerciale, obtenue par l’Arboretum de Bolestraszyce
Władymirskij Ukrainetransformationgros fruits savoureux
Wydubieckij Ukraineconsommation à l’état frais et tous types de transformationl’une des meilleurs variétés ukrainiennes


Wij verwijzen u naar deze vergelijkende tabellen van de variëteiten van kornoeljes voor meer informatie over de verschillende variëteiten.

1.1   Mannelijke Kornoelje: de virtuoos van klimaatadaptiviteit
De teelt van de mannelijke kornoelje in België en elders - Cornus mas -